Àrea de conservació, preparació, restauració

Presentació

El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològic del Hostalets de Pierola té una àrea de treball dedicada a la Conservació, Preparació, Restauració i Formació en Paleontologia. El departament està dotat de dos laboratoris de conservació-preparació paleontològica, aules didàctiques per fer formació, espai d’arxiu i documentació de les intervencions de conservació i restauració, arxiu de gestió de la col·lecció i uns dipòsits per la conservació de les restes paleontològiques.

Realitzem totes les tasques de conservació-preparació-restauració del patrimoni paleontològic i espècimens actuals que té en dipòsit la nostra institució, així com també vetllem per a la seva bona conservació preventiva. El principal objectiu és el de posar en valor el propi patrimoni paleontològic del nostre territori, donant sortida a la restauració i conservació de milers de restes fòssils excavades en els nostre jaciments, ja fa molts anys, i que resten tancades dins magatzems a l’espera de poder ser estudiades i divulgades algun dia.  També realitzem una important tasca de reproducció d’originals, per tal d’oferir materials d’estudi, per a exposicions i com a materials de tipus didàctic per centres docents.

Un altre dels nostres objectius és la elaboració de programes formatius per a professionals i estudiants de l’àmbit de la conservació-restauració patrimonial. En aquest sentit, hem establert convenis de col·laboració amb diferents institucions del país i d’àmbit internacional, per tal d’enriquir la formació que s’imparteix des del CRIP i a la vegada donar suport, en matèria de Conservació i Restauració, a les institucions col·laboradores.

Realitzem classes teòriques obertes a tots els públics, per tal d’educar  en pro de la conservació del patrimoni, fent que sigui apreciat i respectat.

Què és la conservació-preparació-restauració

La Conservació-Preparació de restes paleontològiques, va adquirint major importància a mesura que la paleontologia va agafant força dins l’àmbit científic i patrimonial del nostre país.

Aquesta disciplina aporta les solucions a les diferents problemàtiques que van sorgint des del moment de l’extracció de la resta fòssil en el jaciment, durant la seva preparació en el laboratori i durant el  seu emmagatzematge.

Els Conservadors-Preparadors, d’aquest àmbit, treballem amb materials fòssils i d’altres materials de Col·leccions d’Història Natural. Són materials de diferents naturalesa i amb diferents problemàtiques, en matèria de conservació i restauració. Aquest tipus de col·leccions fan necessari l’existència de professionals qualificats que treballin dins d’aquest àmbit patrimonial, cal saber aportar les solucions i els tractaments adequats a les diferents problemàtiques que van sorgint.

Què oferim

El CRIP obre les portes a tots els professionals i estudiants que tinguin ganes de conèixer la paleontologia i formar-se en un àmbit de la conservació i restauració força desconegut.

El nostre centre ofereix la possibilitat de treballar i conèixer tots els processos que seguim en el treball de recuperació, conservació i estudi de les restes paleontològiques.

Les nostres instal·lacions gaudeixen dels equipaments necessaris que permetran conèixer de primera mà el treball de camp, rentant de sedimentes, triatge de microfòssils, conservació i restauració en el laboratori, conservació preventiva, gestió de la col·lecció, així com les tècniques de reproducció en macro i microfòssils.

La llarga experiència professional de l’equip, que actualment dinamitza el CRIP, són la garantia per poder oferir un bon servei en matèria de conservació, preparació i restauració. Així com, una bona qualitat en la formació dels alumnes o professionals que estiguin interessats en endinsar-se en aquest camp del patrimoni del nostre país.

El treball en equip és la clau del funcionament del nostre centre. Volem oferir el màxim de qualitat i és per això que els conservadors–preparadors treballen de la mà amb els paleontòlegs del centre que són els que aporten tot el contingut científic en el treball diari de camp, laboratori i en el de formació.

Hem volgut posar solució a la manca de formació, dins d’aquest àmbit patrimonial, amb aquest projecte formatiu que es desenvolupa des del CRIP. Aquest país necessita tenir professionals formats per poder treballar dins d’aquest àmbit patrimonial.

Estem convençuts que l’existència d’un centre com el nostre, on l’objectiu principal és el de divulgar la paleontologia i formar a tècnics especialistes en la seva salvaguarda, crearà les bases per donar solidesa a aquest àmbit i, a la vegada, poder apropar-lo a tots el públics fent que sigui tractat amb el respecte que es mereix.

Els nostres serveis

Tècniques en paleontologia:

  •         Treball en jaciment: Sistemes d’extracció i conservació preventiva insitu.
  •         Conservació-Preparació-Restauració en el laboratori.
  •         Realització de motlles i còpies: In situ i en el laboratori.
  •         Conservació preventiva.

Formació per a professionals i estudiants:

Hem obert les portes per treballar conjuntament amb tots els centres de docència que imparteixen els Graus de Conservació-Restauració en aquest país, així com a professionals d’altres països que vulguin formar-se en aquest àmbit.

Oferim una sèrie de possibilitats de formació que poden adaptar-se o fer-se a mida en funció de les necessitats específiques dels que ho sol·licitin.

Comptem amb unes instal·lacions que ens permeten realitzar el treballar en tots els àmbits possibles, així com també el poder oferir allotjament en el nostre propi alberg.

Divulgació del patrimoni Paleontològic:

Creiem important difondre totes les tasques que fem, volem arribar a tots els públics, així com a d’altres països. Pel CRIP un dels principals objectius és el d’educar i ensenyar a respectar el patrimoni paleontològic. Per això impulsem la realització de diferents activitats per assolir aquest objectiu.

  •         Xerrades divulgatives per a tots els públics.
  •         Conferències en seminaris i congressos.
  •         Publicacions tècniques (articles, monografies del simposi).
  •         Publicació pròpia del CRIP: revista CURATORIAL.
  •         Tallers divulgatius per a escoles i famílies.
  •         Classes obertes a tots els públics.

Darreres notícies

Mostrar els botons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Share On Pinterest
Amagar els botons