Els Hostalets de Pierola
CRIP

Presentació

El Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), té com a  missió principal la posada en valor i la divulgació de la extraordinària riquesa i importància paleontològica dels jaciments del Miocè existents al municipi.

El CRIP és un projecte dirigit per l’Ajuntament dels Hostalets de Pierola que  neix amb la voluntat d’esdevenir un espai de trobada, formació de professionals i de transferència de coneixements, alhora que agent actiu en la protecció i preservació del patrimoni paleontològic i la seva difusió a la ciutadania.

Un equipament cultural per donar a conèixer el jaciment de Can Mata, un dels  jaciments del Miocè més importants d’Europa, tant per la qualitat de conservació i singularitat de les restes recuperades com per la quantitat d’aquestes.

El centre s’ubica a l’antiga masia de Can Roviralta, aprofitat  tant la part noble de l’habitatge com els antics cellers i altres construccions annexes. Aquesta edificació del segle XIX va ser adquirida per l’ajuntament l’any 2008 i declarada, el desembre del mateix any, Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Des de l’any 2010, ha estat objecte d’importants obres de rehabilitació per tal d’adequar-la a la seva nova funció, dotant-la com a equipament científico-cultural i de lleure, per tal que actuï com a centre de dinamització cultural, turística i econòmica del municipi dels Hostalets de Pierola.

Els continguts del centre giren entorn als següents eixos temàtics:

  • PALEOPRIMATOLOGIA: En els jaciments de l’entorn dels Hostalets s’han recuperat diverses espècies de primats (hominoïdeus i pliopitecoïdeus), que han estat elements claus per precisar l’aparició d’aquest grup al continent europeu, així com la seva evolució i diversificació. Tot indica que és una de les àrees més riques del món on estudiar l’origen dels hominoids. Així ho demostra la troballa, el 2002, d’un nou gènere i espècie de primat: Pierolapithecus catalaunicus (publicat  per la prestigiosa revista Science, el 2004). No obstant, no ha estat la única, posteriorment es va identificar un altre  nou gènere i espècie de primat: Anoiapithecus brevirostris  i una nova espècie de la família dels pliopitècids: Pliopithecus canmatensis.
  • PALEOPAISATGE I FAUNA DEL MIOCÈ: Més de 72 espècies fòssils diferents identificades permeten la reconstrucció i evolució de les espècies existents en el Miocè i ens permeten explicar la biodiversitat passada i actual.
  • EXCAVACIÓ PALEONTOLÒGICA: Mètodes utilitzats en l’excavació paleontològica, localització i delimitació de jaciments, sistemes d’extracció de fòssils, realització de mòmies, sistemes de datació,…
  • RESTAURACIÓ-CONSERVACIÓ DE MATERIAL FÒSSIL: tècniques en el jaciment, tècniques de treball en el laboratori, preparacions complexes, tractaments de manteniment i restauració de col·leccions, tècniques de reproducció, principals patologies de les col·leccions.

El centre col·labora amb d’altres centres, institucions i entitats de recerca oferint els serveis de conservació-restauració, així com el de formació per a professionals en aquest àmbit.

El CRIP és el projecte que posa en valor la importància del patrimoni paleontològic  del nostre territori i que difon els seus continguts entre estudiosos, especialistes i públic en general.

Entitats que ens donen suport

logo_gencat_cultura
“La Paleontologia fomenta bona part del seu futur amb la capacitat d’il·lusionar a la societat amb la descoberta, estudi i difusió de nous móns del passat, abans i durant la presència de l’home i els seus avantpassats…”

PIACAT _Pla Integral d’Arqueologia de Catalunya

Darreres notícies

Mostrar els botons
Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkdin
Share On Pinterest
Amagar els botons